25. 06. 2024.

Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење за подручје Србије на грмљавинске непогоде (за уторак 25. и среду 26.06.2024. године).Очекује се веома нестабилно време са интензивнијим пљусковима са грмљавином, јаким и олујним ветром у зони пљуска и локалном појавом града, уз напомену РХМЗ-а да је тачну локацију стварања, премештања и јачине самих непогода унапред тешко одредити.
У уторак 25.06.2024. године, издато је наранџасто упозорење за Град Београд, Северно Бачки, Западно Бачки, Јужно Бачки, Северно Банатски, Средње Банатски, Јужно Банатски, Сремски, Шумадијски, Колубарски, Мачвански, Златиборски, Моравички и Рашки управни округ.
У среду 26.06.2024. године, наранџаст метеоаларм се предвиђа у подручју Северно Бачки, Западно Бачки, Јужно Бачки, Северно Банатски, Средње Банатски и Јужно Банатски управни округ.
С обзиром на прогнозу која предвиђа грмљавинске непогоде са пљусковима и градом као и већом количином падавина за кратко време (од веће 20 л/м2 у периоду од 3 сата), ради се о опасним и веома опасним временским појавама које су таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.
Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Треба пратити савете које дају надлежне државне службе. С обзиром на најављено могу се очекивати озбиљне тешкоће у урбаним срединама (посебно проблеми са кишном канализацијом и кишним колекторима), проблеми у собраћају и транспорту, могућа појава одрона, одлагање већ планираних пољопривредних активности као и ризици од удара грома, што може довести до проблема у раду свих уређаја који користе електричну енергију, ризика од иницирања појаве ватре, проблема у телекомуникацијама и друго. Могућа је штета на имовини и повређивању људи.
Имајући у виду наведену прогнозу која најављује опасне временске појаве које могу бити таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња, неопходно је бити спреман за евентуално суочавање са ризиком и последицама које опасне временске појаве могу донети.

ОПШТИНСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ