11. 07. 2023.

АПЕЛ ГРАЂАНИМА У ЦИЉУ СПРЕЧАВАЊА ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

Због повећане опасности од избијања и ширења пожара на отвореном простору и шумским комплексима, у предстојећем жетвеном периоду и периоду са вишим дневним температурама, Општина Алибунар  апелује на грађане да никако на отвореном не пале остатке стрних усева, биљне жетвене остатке и смећа на отвореном простору.

Спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном забрањено је Законом о пољопривредном земљишту и Законом о заштити од пожара (члан 50.) према коме је лице које је изазвало пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције. За овај прекршај прописана је новчана казна од 10.000,00 за физичко лице док је казна за правно лице од 300.000,00 до 1.000.000,00 динара. Уколико се утврди да су жетвени остаци спаљивани на парцели у својини регистрованог пољопривредног газдинства, то газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди у периоду од две године.

Апелујемо на грађане општине Алибунар да пруже пуну подршку надлежним органима у спречавању пожара, да уколико потребе захтевају делују брзо у интервенцији гашења пожара, да пријаве лица која својим неодговорним и несавесним понашањем изазивају штету и опасност по људе и имовину.