gore

  • Baner Optina Alibunar

STOP VRŠNJAČKOM NASILJU

vrsnjackoeeU sredu 10. oktobra 2018. godine u Centru za kulturu opštine Alibunar održan je program prevencije vršnjačkog nasilja Ivođačke umetnosti „Zdrav život“, namenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima u Srbiji. Ceo događaj bio je pod pokroviteljstvom Opštine Alibunar a po preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

 

Prvi deo programa sastoji se od pozorišne predstave „Zato što te se plašim“ u izvođenju mladih glumaca Ivana Jevtovića, Milene Nikolić i Dejana Jajčanina, koji na kreativan i edukativan način deci približavaju probleme vršnjačkog nasilja. U drugom delu, naš ugledni psiholog Žarko Trebješanin osvrće se na predstavu i ukazuje na najvažnije tačke nasilja u predstavi, dok treći, možda i najzanimljiviji deo, sadrži interaktivnu radionicu između glumaca i dece. Cilj ovog programa je podizanje svesti kod dece i ukazivanje na posledice koje sa sobom nosi vršnjačko nasilje.

Gospodin Žarko Trebješanin istakao je da se prevencija nasilja mora rešavati sistemski gde trebaju biti uključeni zakon, provincije, škole i porodica. On ukazuje na veliku odgovornost medija koji treba da vode računa o tome kolika je zastupljenost nasilja u medijima, opasnost od rijaliti programa, kao i da ne treba praviti medijsku zvezdu od nasilnika. Takođe, napominje da internet pruža neograničene mogućnosti za nasilje, neistinito optuživanje, laži i spletke što ostavlja duboke psihičke tragove na decu i mlade.

Poruka ovakve vrste edukacije, prema rečima Žarka Trebješanina je, da je važno da deca shvate da se nasilje ne sme dopustiti i da je najbolja zaštita od nasilja da se deci pokaže šta su prave vrednosti, solidarnost, prijateljstvo, ljubav a ne agresivnost i egoizam.

Opština Alibunar vodi aktivnu politiku protiv vršnjačkog nasilja i koristi sve dostupne mehanizme za prevenciju nasilja u školama, a i ubuduće će se truditi da ide u korak sa najnovijim metodama sprečavanja nasilja kako bi se nasilje među vršnjacima u našim školama iskorenilo a škola bila sigurno mesto bez nasilja.

vrsnjacko1

vrsnjacko2

vrsnjacko3

Baner Pecat 211x81