gore

  • Baner Optina Alibunar

KIRVAJ U JANOŠIKU

FB IMG 1538988186717Tradicionalno, svake prve nedelje u oktobru u Janošiku se održava Kirvaj, slava posvećena osveštanju slovačkog evangelističkog hrama, ove godine 134. po redu.

 

Prazniku je prisustvovala delegacija iz Opštine Alibunar, načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar, predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić i savetnik predsednika Opštine gospodin Vladimir Petrović. Praznik je uveličalo i prisustvo igumana manastira Rujevac, oca Spiridona koji je svojim duhovnim dosetkama upotpunio celu atmosferu. Oni su prisustvovali jutarnjoj službi u crkvi, potom se družili sa meštanima, posetili izložbu starih nošnji i ručnih radova Kolar Ane i posetili rekonstruisani Dom kulture koji je za ovu priliku dobio novo ruho. Uz ljubazno i toplo gostoprimstvo sveštenikaSlovačke evangelističke crkve gospodina Slađana Danijela, direktorke osnovne škole gospođe Zuzane Halabrin, Pavela Hrćana potpisnika Mesne zajednice, Martina Mega predsednika Udruženja penzionera, Karoline Supek predsednice Kulturno-umetničkog društva „Janošik“ i drugih meštana, delegacija jerazgovarala o najvažnijim pitanjima Janošika kao i o budućim koracima o saradnji sela i lokalne samouprave. Danijela Lončar izrazila je čast i zadovoljstvo što živimo u skladnoj multietničkoj sredini koja svojom raznolikošću predstavlja nemerljivo bogastvo koje se ogleda u dobrosusedskim i prijateljskim odnosima i čestitala svim stanovnicima praznik.

Zaključak posete je dobra volja opštinskih zvaničnika i predstavnika mesne organizacije Janošik da zajedničkom saradnjom stvore i održe dobre odnose koji su potrebni za najbolje funkcionisanje lokalne zajednice i dobar život svih građana slovačke nacionalnosti u opštini Alibunar.

Baner Pecat 211x81