gore

  • Baner Optina Alibunar

POKRAJINSKA POSLANICA JELENA JOVANOVIĆ POSETILA OPŠTINU ALIBUNAR

IMAG1183 1600x1200Na teritoriji Opštine Alibunar živi značajan broj pripadnika romske populacije. Upravo je ovo bio jedan od povoda posete Jelene Jovanović, pokrajinske poslanice u Skupštini AP Vojvodine, sa saradnicima. Tokom posete organizovan je radni sastanak kome su prisustvovali predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić, većnik za obrazovanje Opštine Alibunar, Adrijana Sfera i odbornik SO Alibunar Vesna Purić, a najvažnija tema sastanka je bila unapređenje položaja Roma na teritoriji naše opštine. U otvorenom dijalogu razmenjena su iskustva o životu, obrazovanju i radu romskih porodica.     
„Brojni su programi i projekti koje realizuje Opština Alibunar, a među njima su i projekti koji utiču na poboljšanje života pripadnika romske zajednice. Detaljno smo analizirali probleme sa kojim se susreću Romi, posebno deca, i maksimalno se trudimo da učinimo sve što je do nas, kako bi ih rešili. Pored obezbeđivanja besplatnih udžbenika i školskog pribora, angažovali smo veliki broj pedagoških asistenata i time obezbedili individualni obrazovni program za veliki broj učenika, čime je omogućeno napredovanje u daljem školovanju“, istakao je predsednik Opštine Alibunar, Predrag Belić. „Naravno da je za marginalne grupe najveći problem zapošljavanje, pa bih se osvrnuo na uspešno sprovedeni projekat EU i otvaranja socijalnog  preduzeća za preradu korišćenog ulja u biodizel pod nazivom „Fer oil“, kojim smo zaposlili tri radnika romske pripadnosti. U toku smo, što se tiče svih projekata pokrajinskih i republičkih institucija i ono što je od suštinskog značaja su nova radna mesta, kako bi zaposlili ljude i omogućili im da žive od svog rada.“ Posebno je apostrofiran značaj socijalne inkluzije i obrazovanja, a učesnici su razmatrali načinie poboljšanja položaja Roma u svim sferama društvenog života i postavili to kao jedan od bitnih ciljeva lokalne samouprave.   
Sagovornici su zaključili da bez saradnje institucija sa pripadnicima nacionalnih manjina i zajednica nema napretka, ni poboljšanja životnog standarda, a pokrajinska poslanica, inače prva i jedina žena Romkinja na toj poziciji, izrazila je ogromno zadovoljstvo ovom posetom. „Pored tri segmenta koja su vezana za Dekadu Roma, a to su zapošljavanje, stanovanje i zdravstvo, moram da naglasim da je najviše urađeno na polju obrazovanja i to zahvaljujući Vladi Srbije i usvojenoj Strategiji za položaj Roma. Jedna od opština koje su prepoznale probleme Roma i rade na njihovom rešenju je i opština Alibunar. Romska deca se obrazuju, poštuje se multikulturalnost i multinacionalnost i za razliku od prethodnog perioda imamo nekoliko pripadnika romske nacionalnosti koji jednako učestvuju u radu lokalnih institucija.  Ogroman je akcenat na zapošljavanju stanovništva, a to je ključ za otvaranje vrata boljeg života. Nastavićemo blisku saradnju sa Opštinom Alibunar. Već smo zakazali nove sastanke, jer sam izuzetno srećna na velikoj i iskrenoj spremnosti na podršku od strane predsednika opštine i njegovih saradnika.“
 
 
 

Baner Pecat 211x81