gore

  • Baner Optina Alibunar

Novi Kozjak

Novi Kozjak
Država  Srbija
Pokrajina Vojvodina
Okrug Južno-banatski
Opština Alibunar
Položaj 45° 11′ 04" SGŠ
20° 51′ 53" IGD
Površina km²
Populacija (2002)
 - broj stanovnika
 - gustina

768
 st./km²
Poštanski broj 26353
Pozivni broj 013
Registarska oznaka PA
polozaj
 Novi Kozjak na mapi Srbije
DSC07374
Pravoslavna crkva u Novom Kozjaku

Novi Kozjak je mesna zajednica u opštini Alibunar, koje se prostire na severoistočnom delu oboda Deliblatske peščare, a po popisu iz 2002. godine ima768 stanovnika.

Evo i malog isečka iz istorije nastanka ovog naselja.
Početkom XIX veka, za vreme vladavine Ferdinanda Velikog, sa desne obale kanala Marije Terezije, postupanje plemića je bilo do te mere loše da je dostiglo vrhunac nezadovoljstva kod naroda. Među iseljenicima se pojavio pokret za iseljavanje u Vojnu granicu gde je vojna služba bila blaža, a kuluka nije bilo. Najveća grupa ovih nezadovoljnika se nalazila 1815. godine u selu Dolcu u Tamiškoj županiji. Na njihovom čelu bio je pop Vuka Lalić, kojem je u svrhu naseljavanja dodeljen atar današnjeg Novog Kozjaka. Kod Lalića je očuvano predanje da su se oni doselili u Dolac iz Dalmacije. Tada je ceo atar bio pašnjak i nije pripadao ni jednom od susednih sela, jer je kao obodni deo peščare bio neplodan i ni jedno selo ga nije prihvatalo kao svoj. Preko te pustare je vodio put od Ilandže do Crepaje. Prva i najveća grupa doseljenika se naselila 1. maja 1818. godine iz Dolca pod vođstvom Vuke Lalića. Zaživelo je oko 100 kuća sa 600 do 700 stanovnika.
Danas, većina stanovnika sela su Srbi pravoslavci, a pored njih žive i Mađari, Slovaci, Rumuni i Romi.
Prva crkva je izgrađena odmah po osnivanju naselja, na mestu oko 10 metara severno od današnje koja je izgrađena 1852. godine.
Prvo ime sela je bilo Ferdinandsdorf (Ferdinandsdorf - Ferdinandovo selo), u čast tadašnjeg cara Ferdinanda. Kasnije, posle revolucije iz 1848., naziv biva mađarizovan u Ferdinandfálva. Ovo se ime održalo sve do 1918, kada dobija naziv Ferdin. Ovaj naziv je selo nosilo do 1947. (mada ga stanovnici i danas često koriste), kada je, na predlog Narodnog odbora, u znak sećanja na revolucionarne događaje na planini Kozjak u Makedoniji i na istoimeno spaljeno selo u podnožju planine, promenjeno u Kozjak, a 1951. u današnji naziv Novi Kozjak.
U mestu postoji osnovna škola „Lidija Aldan“ u koju idu učenici od prvog do četvrtog razreda, dok od petog razreda osnovnu školu pohađaju u susednom mestu Ilandža.
Prema popisu iz 2002. bilo je 768 stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 44,5 godina. U naselju ima 268 domaćinstava, prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,87. Najveći deo stanovništva čine Srbi.

Baner Pecat 211x81