gore

  • Baner Optina Alibunar

Privlačno poslovno okruženje

Vlada Srbije učinila je mnogo kako bi unapredila zakonski okvir i time stvorila bolju klimu za ulaganja. Porez na dobit preduzeća smanjen je na 10% i trenutno je najniži u Evropi. Novi zakonski okvir dozvoljava prenos profita ostvarenog u Srbiji u inostranstvo, a predviđa i posebne podsticaje za ponovna ulaganja u Srbiji. Ovi podsticaji predviđeni su za pojedinačne investicije stranih preduzeća, u vrednosti od 10 miliona evra, koje zapošljavaju veliki broj ljudi. Postoje i posebni podsticaji za zapošljavanje novih radnika. Za svakog novog zaposlenog, poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja poreza na zaradu (12% bruto zarade), a u slučaju da zaposli osobu stariju od 45 godina, poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja svih doprinosa i poreza na zarade, što značajno smanjuje cenu rada.   

Druga povoljna okolnost je to što se kreditni rejting Srbije popravio nakon postizanja sporazuma sa Pariskim i Londonskim klubom poverilaca.  

Od 2000. godine do danas, strani investitori su iskoristili sve mogućnosti investiranja, uključujući grinfild, privatizaciju, merdžere i akviziciju i „joint venture“.  

Detaljnije ispitivanje investicija u Vojvodini pokazuje da postoji veliki potencijal za investicione projekte i govori u prilog pretpostavci da je Vojvodina atraktivna destinacija za ulaganja. Ukoliko investirate u Vojvodini, bićete u društvu nekih od najistaknutijih i najuspešnijih multinacionalnih korporacija i u okruženju podsticajnom za poslovni uspeh. 

Baner Pecat 211x81