gore

  • Baner Optina Alibunar

Istorija

Ratnička plemena Kelta, koja su prodrla iz Zapadne Evrope, donose ovamo sa latinskom kulturom kvalitetnije oružje i oruđe, raznovrsniji nakit i grnčariju izrađivanu na grnčarskom vitlu u trećem veku pre naše ere. Trgovina se razvijala i kovao se novac koji je postajao merilo vrednosti robe.

Rimljani su širili pismenost, stvarali gradove, gradili puteve, intenzivirali poljoprivredu, podsticali trgovinu i zanatstvo, čak su Dunavu imali i flotu, što je bilo od velike važnosti za očuvanje vlasti i nova osvajanja.

Krajem VI veka u ove krajeve dolaze Sloveni. Bitne promene u društveno-ekonomskim odnosima nastale su krajem IX veka kada su s istoka došli Mađari, i nastanili najveći deo teritorije današnje Vojvodine, gde su zatekli ostatke Avara, slovensko i franačko stanovništvo.

Pošto je ovaj prostor posle ratova s Turcima bio opustošen, a mnoge njive zaparložene, državna vlast i spahije počeli su da naseljavaju stanovništvo iz Nemačke i severne Ugarske. Najviše je naseljeno Nemaca, koji su bili vični racionalnoj obradi zemlje i poznavali su zanate. Da bi se što pre uključili u privređivanje, vlast ih oslobađala od poreza, a davala im je i druge povlastice.

Srpski Banat bio je deo srpske Vojvodine i deo Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata u XIX veku. Nakon 1860. godine, Srpski Banat bio je deo Torontala i Habsburške monarhije. Centar okruga Torontal bio je Veliki Bečkerek, današnji Zrenjanin.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, ovaj region postao je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Od 1945. godine, Srpski Banat je deo Autonomne pokrajine Vojvodine, prvo kao deo druge i treće Jugoslavije, potom kao deo Srbije i Crne Gore, a od 2006. godine, kao deo nezavisne Srbije.

Danas, 100 godina nakon podele Banata, ovaj region predstavlja ulaz u EU za zemlje Jugoistočne Evrope.
 

Baner Pecat 211x81