gore

  • Baner Optina Alibunar

Spomeničke turističke vrednosti

Spomenici sakralne arhitekture zauzimaju značajno mesto jer su zastupljeni u svim naseljima opštine.

Srpska pravoslavna crkva u Alibunaru posvećena je Blagovestima a podignuta je 1796 godine a dve godine kasnije osvešćena je od straneiskopa Josifa Šakabente. Ikonostas je slikao Rumun Maćej 1897 godine. Služba je vršena na starom slavenskom jeziku za Srbe i Rumune s tim što 1882 godine Rumuni stiču pravo da se služba svake druge nedelje obavlja na rumunskom jeziku. Do jerarhijskog odvajanja Rumunske crkve od jurisdikcije Srpske pravoslavne crkve u Alibunaru došlo je 1872 godine.

Rumunska pravoslavna crkva  u Alibunaru sagrađena je 1896 godine. Crkveno slikarstvo je delo Filipa Mateja iz Bokša Montane u Rumuniji.

Rimokatolička crkvanalazi se u centru naselja, sagrađena je 1913 godine kada je i osveštena. Ima skromne neoklasicističke elemente na fasadi. 

Od značaja je Srpska pravoslavna crkva Sv. Nikole u Ilandži. Hram je je sagrađen za vreme mađarske bune 1848 godine. Ova arhitektonska građevina obnovljena je tek 1852-1854 godine, a kao spomenik od izuzetne vrednosti stavljen je pod zaštitu.

 

U opštini su zastupljeni spomenici profane arhitekture, starije istorije i NOB-a. Veliki je  broj spomen ploča kao vid obeležavanja, zatim figura i bisti, dok je mali broj namenskih spomenika: fontana, česmi, čitaonica, zbog čega se tome treba posvetiti velika pažnja.

 

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81