gore

  • Baner Optina Alibunar

Etnografske turističke vrednosti

Predstavljene sufolklorom, nošnjom, narodnim običajima, vašarima i gastronomijom.

U opštini žive Srbi, Rumuni, Slovaci i Romi, pa se na osnovu ovakve heterogene strukture mogu razumeti etničke kulturološke osobenosti. Na nošnji se najbolje mogu očitati etničke razlike mađu mnogobrojnim narodima. To je nošnja od belog lanenog, konopljenog ili pamučnog platna uz veoma snažne nabore sa belim ili obojenim vezom uz koji ide kecelja i pojas ukrašen utkivanjem raznih ukrasa. Kabanice proizvedene od sukna, kožne ćurčijske izrade grudnjaci i kape po načinu ukrašavanja određuju etničku pripadnost. Veliki broj doseljenika iz Zapadnog Pomoravlja doneo je sa sobom svoju nošnju i običaje tako da na jednom veoma malom prostoru imamo veliku etničku i kulturnu šarolikost.

Narodni običaji su bogati i uglavnom vezani za verske praznike. Oni su izgubili svoju autentičnost, ali tradicija obeležavanja nekih običaja nikada nije prekinuta.

Banatska kuhinja je tipična mešavina raznih uticaja. Zastupljena je srpska kuhinja i to na delu Devojačkog bunara gde se nude gastronomski specijaliteti kao što su srneći i ovčiji gulaš, zečiji paprikaš i dr. Sa druge strane, uticaji nemačke kuhinje ogledaju se u mešavini slatko-slanog (kuvano meso i sladak sos, pečenje i salata od višanja). Sve vrste testa zastupljene su u kuhinji a najčešće se služi štrudla sa makom.

Štampa El. pošta

Baner Pecat 211x81