gore

  • Baner Optina Alibunar
Opština Alibunar nalazi se u centralnom delu južnobanatske ravnice, između plodnih njiva i alibunarske i ilandžanske močvare. Međunarodni put E-70 Beograd-Vršac-Temišvar prolazi kroz opštinu Alibunar.

Opština gazduje turistički najatraktivnijim, severo-zapadnim delom Deliblatske peščare, koja je u ovom svom delu prekrivena glogom, skakavcem, borovima,  raznim žbunastim biljem i gustom vegetacijom. Broj različitih životinjskih vrsta koje su ovde prisutne je zaista veliki. Ovako veliki broj životinja i ptica, među kojima i divljači visokog lova, dozvoljavaju razvoj lovnog turizma. Neophodno je istaći da je najveći deo teritorije Alibunara već prekriven brojnim poznatim lovištima. Divljač niskog lova koja je ovde najzastupljenija jeste uglavnom zec, fazan, jarebica, a od divljači visokog lova tu je jelen, srna i divlja svinja.

Ova teritorija ima mnogo izvora geotermalnih voda, bogatih visoko radioaktivnim jodom, pogodnih za kupanje. Termalni izvori su prednost koja stvara potencijal za razvoj zdravstvenog turizma.

Na teritoriji opštine Alibunar u okviru k.o. Banatski Karlovac nalazi se prelepo mesto za izlete i ekskurzije, “Devojački bunar”, sa 1.200 vikend kuća, hotelskim, konferencijskim, sportskim i wellness kapacitetima. Ovo mesto je najfrekventniji turistički lokalitet na teritoriji SRP Deliblatska peščara i ima desetine kilometra peščanih staza za penjanje, za šetnju, sportske terene i otvoreni bazen sa termalnom vodom, koji je jedna od glavnih atrakcija u letnjem periodu. Turističku ponudu obogaćuju brojne turističke manifestacije koje se održavaju tokom cele godine: “Prvomajski uranak”, “Sabor pčelara”, “Zlatna udica”, “Hajka na banatsku lisicu”, "Likovna kolonija"...

Opština raspolaže sledećim smeštajnim kapacitetima: hotel sa četiri zvezdice za privatni smeštaj “Plava dama”, hotel “Stari lovac”, hotel "Zlatni Bor", pansion “Goranski dom”, kao i jednim brojem brvnara - bungalova u izgradnji.

 

Nema više članaka u ovoj kategoriji. Ako se prikazuju potkategorije, one mogu da sadrže članke.

Baner Pecat 211x81