gore

  • Baner Optina Alibunar

Интервју са Предрагом Белићем, председником Општине Алибунар

Само радом до боље будућности

predsednik opstineНа челу Општине Алибунар од јуна 2015. године налази се господин Предраг Белић, члан Српске напредне странке од њеног оснивања. Након четири месеца проведених на позицији председника Општине, разговарамо са господином Белићем како о визији новог руководства, решењима актуелних питања, начинима за побољшање квалитета живота свих грађана који живе на територији општине, тако и о изазовима са којима се свакодневно сусреће.

  • Господине Белићу, већ седам година сте активни на локалној политичкој сцени и несумњиво поседујете драгоцено искуство. Ипак, у тренутку када постајете први човек Општине Алибунар сигурно сте се суочила са новим обавезама, које од Вас захтевају још већи ниво одговорности и посвећености. Можете ли нам рећи нешто о стању општинске управе које сте затекли непосредно након преузимања функције председника?

Предраг Белић:

Најпре желим да кажем да ја у овој средини живим и дишем са њом од свог детињства, тако да врло добро познајем нашу локалну заједницу, менталитет наших људи и њихове потребе. Кроз дугогодишњи политички ангажман у годинама које су иза нас, пре свега као члан Српске напредне странке, настојао сам да својим радом допринесем бољим резултатима и срећнијим условима живљења управо грађана са територије наше општине. Уложени напори и посвећеност резултирали су избором за председника Општине. Добро знате да је то у исто време велика част, због поверења које ми је указано, али и велика обавеза која доноси бројне одговорности и сусрет са новим изазовима. Ја сам човек који се не штеди када је у питању рад и мислим да је то једини пут до извесније и боље будућности. У том смеру се креће и мој начин вођења општинске управе. Бићу сасвим искрен - стање у којем смо затекли Општину Алибунар је благо речено било катастрофално. Дугогодишњи нерад, јавашлук, бројне малверзације довеле су до тога да Општина Алибунар буде сврстана у групу најнеразвијенијих општина у Србији. Не желећи да се бавим утврђивањем одговорности, односно неодговорности претходне политичке гарнитуре јер за то постоје надлежни органи, своју енергију сам усмерио ка исправљању затеченог стања. Циљ нам је да уредимо општинску администрацију и рад свих институција у општини, да економски унапредимо наше окружење и да створимо пристојан амбијент за живот и рад наших грађана.

  • Намеће се питање шта су вам приоритети и које локалне проблеме сте одлучили најпре да решавате?

Предраг Белић:

Од првог дана није било одмора. Наравно да је примарни циљ унапређење економског развоја општине. Морамо побољшати параметре развоја. Морамо омогућити свима, или бар већини грађана да могу пристојно да живе од својих прихода, а најпре да добију шансу да остваре те приходе. Истина је да су данас, у складу са нашом владајућом политиком, на снази мере штедње и рационализација трошкова. Али како каже и сам премијер, управо захваљујући тим мерама, цела земља бележи раст производње и боље макроекономске резултате, а свакако ће доћи тренутак када ћемо бити у прилици да говоримо о повећању зарада. Ево већ почетком 2016, по најави премијера, то очекује просветаре и здравствене раднике. Даље, свакодневно радимо на сређивању комуналне инфраструктуре, решавамо проблеме водоснабдевања, сређујемо путну инфраструктуру. Ради илустрације навешћу вам конкретне примере онога што смо до сада урадили: завршена је изградња 8,5 км атарских путева у шта је уложено 17,5 милиона динара; у сарадњи са „Водама Војводине“ урађено је 46 км каналске мреже; након 12 година завршена је капела у Алибунару; извршена је реконструкција пута Јаношик – Иланџа; у овим насељима урађена су и два бунара чиме ће бити унапређено водоснабдевање; у ОШ Душан Јерковић у Банатском Карловцу завршава се спортска хала, а 4 нове учионице су потпуно опремљене за рад; постављен је семафор у Владимировцу; купљено је санитетско возило за дијализу, као и радар за саобраћајну контролу; реконструисана су и изграђена 4 нова дечија игралишта, а у току су и бројни други пројекти од инфраструктурног значаја. Настојимо да помогнемо привредницима који послују на територији наше општине и да омогућимо услове за неке нове инвестиције. Такође, широм организацијом грађана успели смо да улепшамо и доведемо у ред неколико општинских институција и установа, међу којима су зграде месних заједница, домова културе, домова здравља и школа. Тако се новим рухом данас могу похвалити домови културе у Алибунару и Николинцима који су реновирани, као и зграде месних заједница у Банатском Карловцу и Владимировцу. Уређујемо тргове и паркове, спортске терене у нашим местима. Чинимо све да јавни живот нашим грађанима учинимо лепшим и бољим. Настојимо да им омогућимо да све што треба да заврше буде реализовано по што лакшој процедури и у једном здравом окружењу.

  • Осим економског аспекта, шта још чините како би обогатили живот у вашој општини пре свега у домену друштвено-одговорног деловања?

Предраг Белић:

Подизање нивоа свести о друштвеном значају и корисности сваког појединца ми је основни задатак. Дакле, свако од нас је једнако одговаран за своје обавезе, а ревносно извршавање тих обавеза ће нас довести до изванредног резултата. Подржавамо образоване младе људе који ће знати да своје умеће и знање примене како би управо своја места учинили бољим за живот. Ја сам неко ко је лично врло привржен младим људима, настојим да препознам покретачку енергију у њима и настојим да им се пружи адекватна шанса за рад. На тај начин желим да их подстакнем и да их мотивишем, те да им свакако покажем да у Србији има будућности, али да пут до ње морају сами стварати и то марљивим радом.

Такође, користимо све предности нашег краја. Културно уздизање је један од примарних задатака, нарочито када је млад свет у питању. Када је реч о култури, ево недавно, у октобру смо обележили Дане Милоша Црњанског – једног од наших највећих писаца. Моја је жеља да овој манифестацији у будућности дамо још већи значај, тако да она од једне локалне прерасте у националну смотру. У туристичком сегменту имамо Делиблатску пешчару и чувени излетнички локалитет Девојачки бунар, тако да радимо на његовој популаризацији. Такође, подржавамо спортске клубове и младе талентоване спортисте. Истина је да морамо утврдити приоритете када пружамо подршку, те да она мора бити оправдана добрим резултатима, јер није општина неисцрпни извор прихода. Али свакако увек нађемо начин да помогнемо. Морамо подржавати једни друге. Општина врло често помаже и социјално најугроженијем слоју становништва.

  • Општина Алибунар је мултиетничка средина. Како усклађујете потребе свих етничких заједница?

Предраг Белић:

Истина је. Ова општина је кроз историју научила да функционише као мултиетничка средина, тако да припадници српске, румунске, словачке и других мањих етничких заједница годинама овде живе сложно уз пуно разумевања. Што се тиче Општине, ми смо ту за све наше грађане подједнако. У исто време радимо на промоцији и социјалних и културних вредности свих етничких заједница. Сигуран сам да је то наше богатство и да ту чињеницу увек можемо користити као своју велику предност у односу на друге средине.

  • Шта грађани могу очекивати од Вас у будућности?

Предраг Белић:

Можда сте ово чули стотину пута, али то је мој главни принцип: ред, рад и дисциплина. Желим једноставно да наши грађани једном схвате да ако је свако од нас појединачно срећан, једино тако можемо и као заједница бити срећни. Морамо да радимо. На нама је да креирамо атмосферу и услове за успешнији развој општине Алибунар, и управо се тиме и бавимо у складу са нашом визијом. Очекујемо добре резултате од неколико пројеката, међу којима истичем изградњу три ветропарка, фабрике за прераду воћа, као и фабрике делова за ауто-индустрију. На основу овога можете закључити да идемо у корак са технолошким трендовима, тако да очекујемо да ће поменути пројекти бити одличан покретач индустријског и привредног развоја наше општине. Сигурни смо да Општина Алибунар има перспективу. Управо у овом тренутку морамо збити редове, стати једни уз друге и кренути ка бољој будућности кроз сопствену акцију, сопствено ангажовање и труд. Резултати ће сигурно доћи. Нерад, манипулација, опструкције и злоупотребе припадају прошлости. Ја вас уверавам да су од сада на цени иницијатива, ангажовање, рад, труд и позитиван стваралачки дух. Моја је мисија да вратимо веру у бољу будућност наше локалне заједнице, па и наше Србије. Желим да наши грађани никад не забораве да су они појединачно најзначајнији елемент нашег друштва. Према томе, ја позивам грађане са територије наше општине да се сви удружимо у акцији за бољу будућност, а ја лично одговорно обећавам да ћу својим максималним залагањем заједно са њима и остварити одличне резултате.

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81