gore

  • Baner Optina Alibunar

УНИШТАВАЊЕ АМБРОЗИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ АЛИБУНАР

Општина Алибунар и током 2022. године спроводи акцију уништавања амброзије на својој територији. Уништавање амброзије се врши на површинама јавне намене, власништва РС, односно корисника општине Алибунар, како у самим насељима тако и по ободним деловима насеља. Уништавање амброзије се не врши на пољопривредном земљишту.
Поступак уништавања амброзије обухвата мапирање терена под амброзијом (обилазак површина теренским возилом)  и хемијско третирање (прскање ручним прскалицама одређеним дозвољеним хемијским препаратима за ту намену). Поступак уништавања ће се обављати у два третмана. Прво третирање амброзије почиње од 20. јуна 2022.године како би се пре пуног цветања биљке (август месец) спречило расејавање полена и касније семена. Друго третирање ће се накнадно утврдити и грађани бити благовремено обавештени.
Поступак уништавања амброзије на територији Општине врши овлашћено правно лице по спроведеној јавној набавци – ЕКО САН ПЛУС Београд.
Амброзија првенствено настањује неуређено и запуштено земљиште.
Моле се грађани да дају свој допринос у уништавању ове штетне биљке тако што ће редовно одржавати зелене површине испред својих стамбених објеката као и зелене површине у својој парцели у смислу редовног кошења. Препорука је да се кошење врши ниско - до 5 цм изнад земље, у супротном, израста поново у року од 20 дана. Најефикаснији начин уништавања је чупање из корена, али и неговање ниског растиња утиче на њено затирање.  
Не дозволити масовно јављање овог корова због добробити свих нас грађана, првенствено нашег здравља. Познато је да се штетност амброзије огледа у алергеним својствима полена биљке. Алергијска реакција се првенствено јавља на горњим дисајним путевима. Отежано дисање и појачана секреција су основни облици  испољавања алергије која може у неким ситуацијама прећи у асматичне нападе. Један од симптома алергије је и осетљивост очију: пецкање и отеченост капака.       

Baner Pecat 211x81