gore

  • Baner Optina Alibunar

АПЕЛ ГРАЂАНИМА У ЦИЉУ СПРЕЧАВАЊА ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

Због великог броја пожара на отвореном простору и шумским комплексима изазваним између осталог и нехатним и намерним радњама појединаца или НН лица, Општина Алибунар  апелује на грађане да никако на отвореном не пале остатке стрних усева, биљне жетвене остатке и смеће на отвореном простору.
Спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном забрањено је Законом о пољопривредном земљишту и Законом о заштити од пожара (члан 50.) према коме је лице које је изазвало пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције. За овај прекршај прописана је новчана казна од 10.000,00 за физичко лице док је казна за правно лице од 300.000,00 до 1.000.000,00 динара. Уколико се утврди да су жетвени остаци спаљивани на парцели у својини регистрованог пољопривредног газдинства, то газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди у периоду од две године.
Поводом наступајућих празника када становништво масовно користи за излазак у природу, посебно апелујемо да је потребно предузети мере на спречавању пожара на отвореном, на местима где се организују скупови грађана и окупљање у природи.
Апелујемо на грађане општине Алибунар да пруже пуну подршку надлежним органима у спречавању пожара, да уколико потребе захтевају делују брзо у интервенцији гашења пожара, да пријаве лица која својим неодговорним и несавесним понашањем изазивају штету и опасност по људе и имовину.
 

Baner Pecat 211x81