gore

  • slika 3

Обавештење

Folder doesn't exist or doesn't contain any images

47. ПОЗОРИШНИ ДАНИ РУМУНА У ВОЈВОДИНИ

naslovnaУ недељу 19. маја 2019. године, у Центру за културу општине Алибунар публика је имала прилику да погледа представу Народног позоришта Стерија из Вршца – сцене на румунском језику „Адолесцент из прдекане са осећањима за једнократну употребу“, аутора Мирче Јонескуа, у режији Јулијана Урсулескуа, када су и свечано затворени 47. Позоришни дани Румуна у Војводини.

 

Након представе, најуспешнијим глумцима и позориштима овогодишњих румунских позоришних дана додељене су награде, на основу мишљења трочланог жирија у саставу Зоран Цветковић, Адриан Санду и Јонел Туркоње. У оквиру Позоришних дана Румуна приказано је шест представа аматерских позоришта из Вршца, Селеуша, Куштиља, Николинаца, Торка и Алибунара где је у петак 17. маја, у оквиру смотре позоришна трупа „Konu Aleku“ одиграла представу „Иза кулиса“ аутора Michael Frayn-a, у режији Стефана Јевђенијевића.

Највећи пехар и прво место освојила је позоришна трупа Друштва за културу Румуна „Викентије Петровић Бокалуц“ из Торка, Марина Журка добила је награду за најбољу женску улогу, док је за најбољу мушку улогу проглашен Овидије Флорин Броштеан из Селеуша. Прву награду за аматера режисера освојио је Мариус Саву из Куштиља, најбољи професионални режисер био је Јулијан Урсулеску из Торка, а најбољу сценографију, према мишљењу жирија, урадио је Јонике Адам из Куштиља. Александра Чебзан Земан из Николинаца била је најбоља дебитанткиња, најбољу епизодну улогу имала је Аурика Цера из Куштиља, а за музичке ефекте награђена је Елеонора Микља из Селеуша.

Пехаре и захвалнице уручио је председник Савеза аматерских позоришта Румуна из Војводине Димитрије Микља, а присутнима су се обратили и генерални конзул Румуније у Вршцу Дину Георгије, председник националног савета Румуна у Србији Јон Оморан и председник Општине Алибунар Душан Дакић. Јон Магда, директор фабрике за производњу обуће „Парилаб“ из Алибунара, најуспешнијим глумцима уручио је вредне робне награде. Општина Алибунар, Центар за културу Општине Алибунар, Радио-телевизија Нови Сад , недељник на румунском језику „Libertatea“ из Панчева, радио „Фар“ из Алибунара и други, добили су признања и захвалнице за подршку у реализацији овогодишње смотре, као и за дугогодишње неговање румунске културе и језика.

Baner Pecat 211x81