gore

  • slika 3

СТРУЧНА ЕДУКАЦИЈА ЛОВНИКА О АФРИЧКОЈ КУГИ СВИЊА

У петак 22. фебруара 2019. године, у ловачком дому у Алибунару, Ловачко удружење „Срндаћ“ Алибунар организовало је стручну едукацију о афричкој куги свиња.

Због погоршања епизоотиолошке ситуације у региону и непосредне опасности од појаве ове болести у нашој земљи, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је 01. фебруара 2019. године наредбу о предузимању мера ради спречавања уношења, појаве, откривања, ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести афричке куге свиња у Републику Србију, с обзиром да се болест појавила у суседним државама Румунији, Мађарској и Бугарској.

Афричка куга свиња веома је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња, која се шири контактом заражених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима и инсектима. За ово обољење свиња не постоји терапија нити вакцина, а у случају појаве болести спроводе се радикалне мере уништења животиња јер у супротном, вирус се шири и убија животиње.

Стручну едукацију на тему појаве афричке свињске куге у региону, обавезну за све ловнике са територије општине Алибунар, одржао је др Александар Живуљ са Ветеринарског института у Панчеву. Др Живуљ навео је да су још 2017. године активирани поједини регионални кризни центри у пограничним зонама са земљама у којима је дијагностификована ова болест. Терен јужног Баната, али и целог Баната представља високоризично подручје за појаву ове вирусне болести домаћих и дивљих свиња, те је новим мерама од 01. фебруара наређено смањивање броја матичног броја дивљих свиња у високоризичним пограничним ловиштима за 50%, где се такође ради и испитивање на афричку кугу свих свиња које су одстрељене, контрола уласка људи у ловиште, као и давања изјаве где су се кретали последњих 30 дана. Ове мере доносе се у циљу смањења потенцијалних штета уколико вирус уђе у популацију дивљих свиња, као и могуће контроле ове болести. Болест није високо заразна као класична куга, спорије се шири, али веома је важан контакт здраве са зараженом и оболелом свињом, истиче др Живуљ.

Афричка свињска куга не представља опасност за афричке дивље свиње, али напада европску дивљу свињу и племените свиње код нас. На основу резултата епизотиолога, у Мађарској и Румунији болест се појавила храњењем помијама из Украјине са прекоокеанских бродова. Оболела грла неминовно завршавају смртним исходом, а што се тиче самог меса дивљачи, у фрижидерима на плус 5 степени вирус опстаје три и више година, што значи да је веома отпоран на ниске температуре. Осетљив је на високе температуре али у одређеним ситуацијама и на то постаје резистентан.

У овом тренутку, важно је спречити увоз меса из Румуније, Мађарске и Бугарске, што је наша држава и урадила, а забрањен је и одлазак ловаца из Србије у лов у поменутим земљама, као и долазак ловаца из тих земаља у наша ловишта како би се смањио ризик од појаве афричке куге свиња на територији наше земље.

 

Baner Pecat 211x81