gore

  • Baner Optina Alibunar

“САБОР ПЧЕЛАРА 2018.” У ДЕЛИБЛАТСКОЈ ПЕШЧАРИ

DSCN5788 1600x1200У организацији Туристичке организације општине Алибунар, протеклог викенда је на излетишту Девојачког бунар одржан пети по реду Сабор пчелара. Манифестација, која је под покровитељством Општине Алибунар, окупила је велики број излагача пчелињих производа и пратеће опреме за пчеларство из наше општине и широм Србије.

Пети Сабор пчелара у Делиблатској пешчари је отворила Весна Пурић, заменица директора Т.О.О.А. Она је поздравила све присутне, захвалила се свим излагачима и учесницима. “Трудимо се да сваке године учинимо ову манифестацију бољом, лепшом и посећенијом. Морам да кажем да сам изузетно поносна на овогодишњу организацију и захвална на великој помоћи удружења пчелара “Банатска пчела” из Банатског Карловца. Срећна сам јер број излагача расте из године у годину, а са нама су на овогодишњем Сабору пчелара у Алибунару и врхунски предавачи из света пчеларства. Манифестацију подижемо на виши ниво и ове године, по први пут, код нас је организовано стручно оцењивање квалитета изложеног меда. Такође, желим да се захвалим на огромној помоћи председнику Општине Алибунар, Предрагу Белићу и његовом препознавању значаја Сабора пчелара у Делиблатској пешчари као манифестације од привредно-туристичког значаја. Позивам све да уживају у меду и аутентичним производима од меда из нашег краја.”
Стручни жири састављен од шест врхунских познаваоца меда након дегустације је професионално и објективно оценио узорке меда које су предали учесници у овогодишњем такмичењу. У разговору са представницима жирија, сазнали смо по којим параметрима се оцењује квалитет меда, а најзначајнију информацију добили смо од господина Слободана Јевитића, председника жирија и једног од предавача на “Сабору пчелара”.
“Свако подручје има одређени квалитет меда, а Банат је најпознатији по сунцокретовом меду, који је један од најбољих оксиданаса. За нас је најбитније овде да је мед чист и да се не користи превелика количина шећера у производњи. Похвалили бисмо и организаторе манифестације, која је знатно боља и већа него ранијих година. Пчеларство има потенцијал, нарочито у овим, еколошки нетакнутим крајевима, а савет је да се улаже у младе пчеларе, јер су се на овогодишњем Сабору најмлађи показали и као најбољи.”
Прво место у катергорији репичиног меда је освојио Видаковић Владан, а најзапаженији резлутат је остварио пчелар Милан Ерски из Црепаје који је освојио два прва места, и то за најбољи квалитет меда у категоријамаи багремов мед и цветни мед. Милан Ерски има 22 године и један је од најмлађих пчелара. Прошле године је са породицом почео да се бави пчеларством и тренутно имају 520 кошница. За мед који је проглашен као најбољи каже да нема посебне тајне, али да имају свој систем рада који одређује и квалитет меда. Један од најмлађих излагача, Аркадије Живојнов, веома је задовољан овогодишњим Сабором пчелара у Делиблатској пешчари: “Тренутно имамо 130 кошница. Дошли смо да изложимо своје производе и научимо нешто ново о пчелама и производњи меда. Имамо ливадски мед и мед од липе, багрема, уљане репице, као и неколико комбинација са орасима и лешницима. Мед са територије Делиблатске Пешчаре карактерише чистоћа и квалитет, јер има много делова где је природа готово нетакнута.”

 

DSCN5780 1600x1200

 

DSCN5781 1600x1200

 

Током трајања манифестације, посетиоци су били у прилици да дегустирају меди, као и класичне, али и несвакидашње производе од меда као што су специјалне посластице и пића.

 

Baner Pecat 211x81