gore

  • slika 3

У ОПШТИНИ АЛИБУНАР ОДРЖАНА ШВАРГЛИЈАДА 2018.

Оцена корисника:  0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
DSCN3594 1600x1200У селу Локве током протеклог викенда је одржана 13.-а по реду  “Шварглијада – Локве 2018.”. Шварглијада постаје једна од најпосећенијих и најважнијих гастро-туристичких манифестација на територији Алибунара, али и Јужног Баната. Организатори МЗ Локве, уз подршку Туристичке организације општине Алибунар и Општине Алибунар, били су домаћини  великом броју тамичарских екипа и многобројних гостију, а такмичење је ове године добило и међународни карактер.
Манифестацију је отворио председник Скупштине општине Алибунар господин Синиша Гавранчић, пожелевши добродошлицу великом броју  посетилаца и љубитеља манифестација оваквог типа. “Велика ми је част да отворим фестивал шваргле и желим да испред локалне самоуправе поздравим све мештане, наше драге госте, такмичаре и излагаче. Такође, изузетно ми је драго да ова манифестација из године у годину постаје све бројнија и да успешно окупља све већи број излагача и посетилаца. То је гарант да ће трајати још дуго, негујући традицију и промовишући производњу сухомеснатих производа, по којим је познат наш крај”.
 
DSCN3583 1600x1200
 
Госте је поздравио и помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Милорад Малић. “Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство подржава манифестације овог типа. Све честитке организаторима оваквог скупа који доприноси, како развоју села, тако и унапређењу производа које можемо видети на штандовима произвођача. Желимо да вам помогнемо и да учинимо све како би вашу производњу подигли на виши ниво, а врата Покрајинског секретаријата су отворена за све. На разним конкурсима можете аплицирати, јер Покрајинска влада опредељује средства за пољопривредне произвиђаче, како би унапредили њихову производњу. 
 
DSCN3588 1600x1200
 
Манифестацију су поред великог броја посетилаца посетили и професори  са пољопривредног факултета из Темишвара и велики број новинара из Румуније, а циљ организатора је да се поред такмичења у производњи најукусније шваргле, промовишу и традиционални сухомеснати производи попут сланине, кулена, печеница и разних кобасица. По многим мајсторима припрема сухомеснатих специјалитета, шваргли припада место некрунисане краљице производа и ђаконија од свињског меса. Шваргла је иначе немачки специјалитет и потиче од немачке речи „schwartenmagen“. Овај израз представља назив за свињски желудац испуњен парчићима меса од свињске главе, срца, кожурицом, крвљу  и зачинима.
Ове године је по први пут такмичење подељено у две одвојене групе, аматерски прозвођачи шваргле (12 екипа) и индустријски произвођачи шваргле (7екипа). Након оценивања, стручни жири је донео једногласне одлуке наградама. Овогодишњи победници у такмичењу у производњи шваргле из категорије АМАТЕРИ су:
1.место – “Мали рај” Локве
2.место – “ Иланџа” из истоименог места
3.место – “Piiretox” Локве
Победници такмичења у производњи шваргле из категорије ИНДУСТРИЈАЛЦИ су:
1.место – “Бурјан” из Панчева
2.место – “Тури Лајош” из Скореновца 
3.место – “Папп”, такође из Скореновца