gore

  • slika 3

2017. доноси боље дане за све грађане Општине Алибунар

belić1 1600x1200Нова 2017. година почела је у Општини Алибунар свечано и оптимистично уз звуке традиционалне музике који су се могли чути на пригодном божићном концерту. Посетили смо председника општине, господина Предрага Белића, и питали га какве су биле реакције његових суграђана и има ли сада већ реално места да се надају бољим данима.
„Већ другу годину за редом поводом најрадоснијег хришћанског празника  - Божића, Општина Алибунар организује концерт за све своје суграђане. То је наш поклон и наша потреба да се на овај начин вратимо традицији, вери и да се посветимо једни другима кроз  радост и песму. Концерт је одлично прошао, у прелепој атмосфери, са нашим познатим извођачима. Реакције суграђана су изузетне. О томе говори и чињеница да је сала била испуњена до последњег места. За нашу децу и ове године обезбедили смо 400 пакетића“, објаснио нам је господин Белић. 
 
Слика Алибунара, као и осталих насељених места на територии општине знатно се мења у последњих годину дана и то на боље. Сређене су улице, фасаде главних институција, јавни превоз је редован, а јавна предузећа, чини се, савесније обаваљају своју делатност. У чему је тајна успеха и како је дошло до очигледних промена?
 
„Заиста мислим да је 2017. година преокрета, да ће 2017. грађани општине Алибунар осетити суштински бољитак. У претходних годину и по дана, колико смо на челу општине Алибунар требало је уредити многе сегменте, а ове године резултати нашег рада могу да се осете и виде, тако да ће грађани почети суштински боље да живе. Ја сам дошао крајем 2015. на чело општине када је буџет већ формиран. Одређене службе су већ навикле да раде управо онако како не треба и без велике одговорности. Тих пар месеци смо покушавали да отклонимо тешкоће и ушли смо храбро у 2016. Неке ствари смо први пут радили и грешке смо отклањали у ходу. Било је сигурно ту и наших грешака. Трудимо се само да их не понављамо. 2016. године смо много радили и на себи и на систему и покушали  да доведемо општину Алибунар до тачке где ће постати прави сервис грађана. За све то време живот није могао да стане. Ми смо морали да обављамо и своје редовне послове, односно да бринемо о нашој општини и локалној самоуправи. Ту има много сегмената: школство, здравство, инфраструктура и комунална делатност. Све смо то морали да сервисирамо. Мислим да смо успели да пребродимо тај период уз минималне потешкоће. Али оно основно што смо успели да урадимо јесте да смо коначно добили један озбиљан сервис грађана. Успоставили смо систем у коме се зна за шта је сваки сегмент друштва одговоран. То је оно што нам даје наду да нас у 2017. години, са једном много спремнијом општинском управом, очекује много више успеха“, каже Предраг Белић. 
 
Осврнули смо се на до сада реализоване пројекте, оне мање и инфраструктурне, као и на оне капиталне који се реализују на територији целе општине. Господин Белић био је конкретан у пресеку до сада урађеног, што је допринело унапређењу основних услова за живот:
 
„Ми смо прошле године готово све инфраструктурне радове завршили. Неки злонамерни би рекли „нашминкали“ смо општину. Нисмо је нашминкали него смо је озбиљно уредили укључујући и домове здравља и домове културе, школе, месне заједнице, путеве и водоснабдевање.
Створили смо услове за нормалан живот у општини Алибунар. Оно што је сада неопходно јесте да обезбедимо амбијент за долазак инвеститора. Завршили смо коначно, после 16 година, планске акте. Направили смо радне зоне. Ове године крећемо и да их опремамо не би ли привукли инвеститоре. У току су преговори. Са новим инвеститорима грађани могу да рачунају на нова радна места, а самим тим и на суштински бољитак у свом животу“.
 
Предраг Белић је истакао да се у целој општини осећа боља атмосфера, захваљујући свему што је до сада урађено, али да је ипак пресудно мишљење грађана о томе да ли им је заиста живот квалитетнији. Исто тако постоје релевантне институције које ће утврдити пут напретка општине када је у питању економски просперитет. Истина је ипак да о Алибунару више не можемо говорити као о трећеразредној , девастираној општини. 
 
По речима председника општине, у процесу реализације су и капитални пројекти. Наиме, ускоро ће почети комплетна санација највеће основне школе у Владимировцу. У току је санација уличне расвете на територији свих десет насељених места. 
„Улична расвета, за коју се огромна средства издвајају из општинског буџета је дотрајала. Много нас је коштало одржавање, јер је базирана на застарелој технологији. Овим капиталним пројектом биће модернизована технологија, обновићемо 4.400 светиљки у свим насељима. Већ за три месеца кад се заврши санација, имаћемо огромне уштеде у буџету општине “.
 
Модернизацији општине и њеном комплетном напретку, свакако ће допринети и оснивање Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“, која ће по речима Предрага Белића омогућити равномеран, систематски и темељни развој овог региона, како би га вратио на путеве старе славе, када је био један од најразвијенијих у Србији. И то је још један сегмент који улива оптимизам да нас чека боља будућност. 
 
Исто тако, осврнули смо се на развој туристичких капацитета, које ова општина захваљујући Делиблатској пешчари, поседује. Шта се чини на афирмацији познатог локалитета?
 
„Ја морам да кажем да је то сегмент на који ми апсолутно стављамо акценат и мислим да идемо у добром правцу. Пре свега, организујемо манифестације које су препознате на територији целе Србије и дешавају се управо у Делиблатској пешчари. Ту пре свега мислим на „Летње ноте“ – такмичење тамбурица, које има и међународни карактер. Потом „Игре без граница“, које су јединствене у Србији. Приметан је и напредак у сегменту посећености тих манифестација. Све већи број људи и гостију се окупља, јер кажу да се пријатно овде осећају. Управо смо усвојили израду детаљног урбанистичког плана да би се излетишно насеље потпуно уредило. Чинимо корак по корак како би унапредили туристичку понуду у нашем крају. Имамо и пројекат прекограничне сарадње који управо промовише Девојачки бунар као пожељну викенд дестинацију.  Немамо хотеле, али имамо викендице. Извршили смо категоризацију и мапирање, тако да очекујемо већи број гостију“, истиче господин Белић. 
 
И даље основни приоритет председника општине остаје да се обезбеде радна места за што већи број грађана. Он и овога пута истиче да ће општинске власти дати свој максимум да се то реализује у најскоријој будућности.
 
На крају питали смо господина Белића има ли утисак да ћемо ове године више причати, као и до сада, о егзистенцијалним стварима - економији, стандарду, опстанку и сл. или пак о неким лепотама у сваком друштвеном сегменту које дају једну нову, вишу димензију у међуљудским односима и позиционирању нашег друштва у реалне цивилизацијске токове 21. века.
 
„Први сегмент који се односи на основне животне услове су текућа питања – то треба да буде нормално и то не треба акцентовати. Дакле, подразумева се да воду, струју, путеве морамо обезбедити нашим грађанима. У будућности желимо да развијемо туризам  и културу. Желимо да потенцирамо мултиетичност наше средине у  најбољем смислу речи. Ми овде имамо и Румуне и Словаке са којима одлично функционишемо. Желимо да развијемо неке наше препознатљиве брендове –  вина,  мед, крофне. Имамо лепа вештачка језера за пецање и купање. Имамо Делииблатску пешчару – бисер овог дела Балкана. Мислим да ћемо убудуће моћи да се подичимо и неким новим производним погонима и резултатима у пољопривредној производњи“, истакао је Предраг Белић и потврдио да заиста постоје сви услови да се грађани општине Алибунар у будућности надају бољим данима. 
 
Интервју са председником Општине Алибунар у целости можете погледати овде:

Baner Pecat 211x81