gore

  • slika 3

Саопштење општине Алибунар

alibunar grbПоследњих дана све критике које се упућују на рад Општине Алибунар и њеног председника Предрага Белића сматрамо злонамерним и политички мотивисаним и супротним интересима пољопривредника а пре свега интересима становника наше општине.

 

Општина свој рад заснива на поштовању Устава, Закона али и Уредби како Републике Србије тако и АП Војводине штитећи интерес грађана а пре свега деце. Злонамерне критичаре, који покушавају да прикупе јефтине политичке поене, очигледно не забрињава чињеница да се једна од фарми наслања на зграду вртића који је изграђен пре 33 године, а који похађа преко 100 деце, чији родитељи оправдано страхују за њихово здравље.

Злонамерни душебрижници пре него што су упутили критике наводно штитећи пољопривреднике треба да знају да су изгласавање Одлуке о ограниченом броју држања домаћих животиња у насељеним местима управо подржали  многобројни пољопривредници, као родитељи чија деца похађају поменути вртић.

Општина је морала да реагује на њихове многобројне петиције и заштити интерес становника а пре свега најмлађих и донесе Олуку.

Допуна комуналне одлуке о држању домаћих животиња, донета је на основу Закона о држању домаћих животиња и Закона о заштити животне средине а такође и урбанистичког плана Општине Алибунар а на основу бројних притужби грађана на нелегалан рад фарми у насељеним местима као и на основу Одлуке покрајинске инспекције о рушењу нелегалих објеката.

Допуном одлуке испоштован је Закон и само ограничен број домаћих животиња које могу да се држе у насељеним местима за сопствене потребе што није новина већ пракса и у другим општинама.

Фарме које послују у Алибунару су без употребне и грађевинске дозволе, и не испуњавају ни санитарне ни еколошке услове које по Закону морају.

Општина је по урбанистицком плану предвидела да једна од зона за фарме буде на територији Банатског Карловца и за њено инфраструктурно  опремање издвојила је 6 милиона динара.

С друге стране, Општина такође, има разумевање за чињеницу да је потребан период адаптације до пуне примене ове Одлуке односно до потпуног инфраструктурног опремања зона намењених за изградњу фарми.

Доношењем Одлуке Општина покушава у складу са Законима  да уреди ову област и помири интерес и сточара али и грађана који оправдано страхују за своје здравље.

У доношењу одлука морамо се руководити интересима свих грађана а не да штитећи инересе појединаца дискриминишемо све остале.

Саопштења појединих удружења, иза којих стоје одређене странке које никада суштински није интересовало унапређење пољопривредне производње, сматрамо злонамерним покушајем прикупљања јефтиних политичких поена супротно интересима грађана, пре свега најмлађих становника Алибунара.

Baner Pecat 211x81