gore

  • Baner Optina Alibunar

Различите културе на једном месту

 

altКад кажете Банат прво помислите на питоме реке, ђерам бунаре и то да на сваком кораку ушорених, широких улица чујете други, а опет, чини се не стран и туђ језик сународника. Трагови различитих култура огледају се у старим градским језгрима Вршца, Панчева, Зрењанина, Кикинде и Новог Бечеја. Нису мање лепа и интересантна ни сеоска насеља или остаци фолклорне архитектуре: млин Сувача у Кикинди, куће и неизбежна ветрењача у Меленцима.

Многи и не знају да је на месту данашњег ,,пешачког’’ моста у центру Зрењанина био други мост, који су наши стари и још старији суграђани звали Велики мост. Био је од гвожђа, напросто чипкастог гвожђа, широк и масиван и зна се да га је пројектовао исти онај човек који је пројектовао и Ајфелов торањ у Паризу - Гистав Ајфел. То је тај исти мост испеван у многим староградским песмама, насликан на разгледницама, упамћен као ,,Бечкеречка ћуприја”.

Један од најпознатијих физичара и електроничара света, који је 1920. године Едисоновом наградом за допринос развоју науке допринео да с поносом кажемо: „И он је Банаћанин“ је Михајло Пупин.

Кад идете даље према југу не можете а да не свратите да видите комплекс дворца ,,Каштел”, кроз време омиљено место за одмор српских и аустро-угарских краљева и престолонаследника. На томе је месту тада веома талентовани дечак, Франц Лист, имао један од својих првих концерата.

Ако наставите на ту страну, идете у Ковачицу, центар наивног сликарства. Не само банатског! Зузана Халупова (1925-2001), била је амбасадор хуманости УНИЦЕФ-а. Њене слике испуњене су дечијом радошћу, нежношћу, игром. Захваљујући објективним вредностима и сјају које су пружале њене слике, УНИЦЕФ је награђује честиткама на којима су се нашле теме њених омиљених слика.

alt

За овај простор се везују још једна аутентична ,,ствар". То су ,,лопте на шорање", такозване ,,шоре''. Лопте на шорање се до шездесетих година XX века играју у пролеће скоро сваког сунчаног дана, а последњих година само на први дан Ускрса. Окупља се велики број играча и публике, игра се са две екипе тако што се палицом шора крпена лопта. Лопте на шорање има сличности са безболом и одувек се играла у Орловату. Према истим правилима ова игра се игра још само у Врањеву, односно у Новом Бечеју и од скорог времена и у Томашевцу о Ускрсу, где се организује и светско првенство у овој игри.

Baner Pecat 211x81