gore

 • Baner Optina Alibunar

Прехрамбено-прерађивачка индустрија

Када је реч о предностима Јужнобанатског региона, тада се у првом реду може говорити о развијеној прехрамбено-прерађивачкој индустрији, заснованој на квалитетним пољопривредним производима из  окружења. 

У Јужном Банату изграђени су прехрамбено-прерадни капацитети адекватни произведеним количинама роба. Равномерно су распоређени на подручју, тако да је транспортни трошак сведен на најмању могућу меру. Све произведене робе, осим уљарица, се овде прерађују а близина потрошачког центра Београда знатно снижава трошкове реализације финалних производа.

Међутим, последњих година је дошло до нарушавања односа између прерађивачких капацитета и производа примарне пољопривредне производње.И поред добрих потенцијала, остварује се мала продуктивност, а постојећи капацитети нису довољно искоришћени. Основни проблеми прехрамбено-прерађивачке индустрије су: недовољна акумулација капитала, недостатак инвестиција, сужено тржиште, с једне стране,а недовршена приватизација с друге стране( више од 50% предузећа прехрамбено-прерађивачке индустије је приватизовано) .

На територији Јужног Баната од прехранбено-прерађивачке индустрије,заступљене су :

 • Жито-млинска индустрија, која се бави складиштењем, млевењем и љушћењем житарица, као и производњом хлеба и пецива. На региону постоје снажни прерађивачки капацитети  Постојеће жито-млинске организације могу да сместе и прераде преко 300.000 тона пшенице, а само у општини Панчево највећи прерађивач  може годишње  самлети 100.000 тона пшенице, што чини преко 7% укупног  откупа тржних вишкова на територији СЦГ. Семенски центар  годишње може да доради преко 2.000 вагона разнога семена, а тржишне вишкове извози.
 • Прерада воћа и поврћа је заступљена на територијама општина Беле Цркве, Пландишта, Вршца и Панчева.Укупни капацитети хладњача су око 30.000т смрзнутог воћа и поврћа.
 • Прерада млека је веома значајна на Региону,а све млекаре су у приватном власништву.Највеће млекаре су  у Панчеву и Вршцу , и оне могу  прерадити преко 50 милиона литара млека
 • Прерада меса у кланичним индустријама прерађује живинско,свињско и говеђе месо, у свим општинама Јужног Баната.Највећи кланични капацитети од око 70.000т примарне обраде и  прерађевина од меса се налазе у општинама Панчеву, Алибунару и Пландишту.
 • Производња шећера се одвија у постојећим шећеранама у Ковачици и Ковину,које могу да прераде преко 760.000 тона шећерне репе са око 15.000 хектара земље и да при нормалној дигестији у једногодишњој кампањи прераде репе, произведу преко 110.000 тона шећера(што чини 1/3 укупних  потреба на тржишту СЦГ у овом производу).
 • Производња кондиторских производа  се  налази у општини Вршац . Индустрију кондиторских производа представљају фабрика која има традицију производње чоколаде и бомбона.У производном асортиману фабрике чоколаде су заступљени  производи на бази какаоа, као и бомбона, карамела, желеа, итд. Постоје и капацитети за производњу кекса и вафли, као и других сродних производа.
 • Производња пива  се обавља у пиварама  Панчева и Вршца, са изузетно дугом традицијом.Годишње  могу да произведу преко 600.000 хектолитара пива и око 100.000 хектолитара безалкохолних пића.
 • У производњи вина у Јужном Банату посебно истичемо виноградарско подручје Вршца, где чувени произвођач вина располаже са укупним површинама од око 1.600 ха,од чега је 1.400 хектара винограда у роду, а сваке године се засад занављају са нових 50-60 хектара. Поседују највећи винарски подрум на Балкану, капацитета преко 4.000 вагона вина и већ годинама поседују сталну прелазну залиху од 1.000 вагона високо квалитетног белог,розеа и црног вина. С обзиром на дугу традицију узгоја винове лозе и производње вина, нарочито белих, постоје и мањи виноградари и  произвођачи вина,са сопственим подрумима,који се временом све више развијају.
 • Производња скроба и скробних деривата се обавља у  најстаријој фабрици на Балкану и то  мокром прерадом кукуруза. Смештена у Јужном Банату, надомак Панчева, усред богатих кукурузних поља,ова фабрика прерађује кукуруз врхунског квалитета у исто тако квалитетне производе – нативни скроб, модификате на бази сувог скроба, хидролизате, декстрин, лепак и нузпроизводе – глутен, мекињу и клицу.Капацитети прераде су 200 т кукуруза дневно.
 • Производња  сточне хране је веоме значајна,а производња у фабрикама може  достићи ниво од преко 100.000 тона разних концентрата. На тржишту су присутни чувени концентрати фабрике сточне хране са нашег Региона.

Штампа Ел. пошта

Baner Pecat 211x81