gore

  • Baner Optina Alibunar

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА ПРОФ. ДР ДАРИЈЕ КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ ОПШТИНИ АЛИБУНАР

Darija 3Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Kисић Тепавчевић посетила је данас са својим сарадницама општину Алибунар. Теме одржаног састанка са председницом општине Алибунар Зораном Братић биле су подршка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања унапређењу и развоју система услуга у области социјалне заштите.

 

Министарка Kисић Тепавчевић је истакла да је социјална заштита један од приоритета Владе Републике Србије и Министарства, што је потврђено и трансфером новца који ће бити намењен развоју услуга социјалне заштите у локалним самоуправама, за шта је ове године издвојено 556 милиона динара. Тим трансферима је ове године обухваћено 5 општина на територији Јужног Баната, којима је опредељено више од 15 милиона динара.

Kоје су заиста потребе на нивоу локалних самоуправа можемо најбоље да видимо уколико дођемо на лице места и зато смо данас у Алибунару, да видимо које су потребе и које су најосетљивије категорије становништва на подручју општина Јужнобанатског округа и да све наше активности усмеримо према онима којима је та помоћ најпотребнија, рекла је Kисић Тепавчевић.

 

Министарка је у разговору са председницом општине истакла потребу адаптације одређених објеката за успостављање услуге дневног боравка, односно центра за дневни боравак деце и одраслих лица.

Darija 2

Општина Алибунар је овом приликом била домаћин састанка директора свих центара за социјални рад са територије Јужнобанатског управног округа. Том приликом, министарка је позвала локалне самоуправе да укажу на потребе у области социјалне заштите, како би Министарство на најефикаснији начин усмерило средства у те сврхе.

У оквиру данашње посете, министарка је обишла и Општинско удружење пензионера и Општинско удружење инвалида рада у Алибунару, коме Сектор за заштиту особа са инвалидитетом пружа редовну финансијску подршку у циљу реализације инклузивних активности за особе са инвалидитетом, обзиром да је подршка организацијама које окупљају особе са инвалидитетом и запошљавању ове групе грађана међу приоритетима Министарства. На реализованом Програмском конкурсу обезбеђена су средства за финансирање 33 савеза са 513 локалних организација у саставу. На територији Јужнобанатског округа, додала је, постоји 24 удружења особа са инвалидитетом, за чији рад је Министарство у току ове године издвојило нешто више од 5,5 милиона динара. За запошљавање особа са инвалидитетом ове године Министарство је издвојило 625 милиона динара. На подручју Јужнобанатског округа постоје 4 оваква предузећа, где више од 50 одсто запослених чине особе са инвалидитетом. За субвенције њихове зараде и побољшање услова рада за ову годину издвојено је преко 23 милиона динара, рекла је министарка.

 

Полазећи од идеје изградње модерног друштва у коме су особе са инвалидитетом равноправни чланови, један од приоритета у текућој години је наставак реализације кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, која се реализује у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом.

Министарство ће и у 2021. години у партнерству са организацијама особа са инвалидитетом, реализовати пројекте који имају за циљ обезбеђивање приступачног окружења за све грађане Србије, као што су изградња инклузивних игралишта за децу са инвалидитетом и постављање рампи, обезбеђивање адекватних услова за рад удружења особа са инвалидитетом, набавком рачунарске опреме и намештаја и реконструкцијом просторија удружења.

Министарка је данас у Алибунару посетила и вакцинални пункт Дома здравља „Алибунар“, где је разговарала са директором Дома здравља „Алибунар“ и присутним грађанима.

Састанцима су присуствовале и државна секретарка др Стана Божовић, помоћнице министра Биљана Зекавица и Биљана Барошевић и начелница Јужнобанатског управног округа Марина Томан.

Darija 1

Tags: opština alibunar, ministarstvo za rad,, Darija Kisić, socijalna zaštita

Baner Pecat 211x81