gore

 • slika 3

НОВИ ДОМ ЗА ЛУЈАНОВЕ ИЗ ДОБРИЦЕ

2Породица Лујанов из Добрице, уз неизмерну помоћ Хуманитарне организације „Срби за Србе“, а у сарадњи са општином Алибунар, добила је кључеве свог новог дома.

Осмочлана породица Лујанов из Добрице, коју чини отац Радован и његово седморо деце, Бранко, Слободан, Небојша, Дејан, Александар, Жељана и Верица, живели су у трошној, старој кући изграђеној, према речима Радована Лујанов, још 1864. године, у тешким животним условима.

Иницијатива за помагање породици Лујанов из Добрице настала је прошле године када су добронамерне комшије обавестиле „Србе за Србе“ за ситуацију породице, а у марту 2018. године чланови организације први пут су посетили Лујанове. У међувремену је покренута хуманитарна акција прикупљања средстава за изградњу куће у коју су се укључили људи из земље и иностранства, уз организовање различитих догађаја на којима су се средства наменски прикупљала за ову породицу из Добрице.

Ова хуманитарна организација настала је 2005. године, као идеја српског народа у расејању да се окупи око племенитог помагања социјално угроженим српским вишедетним породицама широм Балкана. Млади и енергични људи организације вредне дивљења, осим породицама, помажу и народним кухињама, породилиштима, школама, болницама. Захваљујући донаторима из целог света, више стотина породица данас има кров над главом, струју, воду, купатило, а многа деца су и по први пут добила своју собу, кревет, радни сто, компјутер. „Србе за Србе“ карактерише транспарентност рада, јер су месечни извештаји, листе донатора, увид у стање новца на рачуну и проток новца доступни свима на њиховој интернет страници, што улива поверење и доприноси порасту нових донација, као и окупљању нових чланова и волонтера широм света. Од 2006. године прикупили су више од 3.000.000 евра, помогли 2.308 породица и 12.922 деце.

Породица Лујанов је једна од 200 породица широм Балкана, којој је хуманитарна, невладина организација „Срби за Србе“ ове године помогла изградњом и опремањем куће у којој ће живети. Сто квадрата куће је опремљено намештајем, централним грејањем и одмах спремно за живот, а изграђено је и поткровље које укућани касније могу адаптирати уколико им буде потребно још животног простора.

   

  Заједничким снагама, чланови организације „Срби за Србе“ показали су хуманост и овај пут, учинивши срећном још једну породицу и обезбедивши им кров над главом.

  Општина Алибунар побринула се за рушење старе куће, изношење шута, смештај радника и породице у току радова, а такође је обезбедила посао у јавном комуналном предузећу за два члана породице. Председник општине Алибунар Душан Дакић посећивао је породицу Лујанов у више наврата у протеклом периоду, а данас је присуствовао и званичном усељењу породице у свој нови дом. Он је истакао да је потребно да увек помажемо једни другима, и да је важно да у друштву постоји солидарност.

  Захваљујући одзиву невладине организације „Срби за Србе“ и њиховој племенитој акцији, као и подршци општине Алибунар, породица Лујанов ће 2019. годину и наступајуће празнике дочекати у топлини новог дома, што им као најлепши новогодишњи поклон, уз доказ да добри људи заиста постоје, засигурно доноси нову наду и веру у боље сутра.

  Baner Pecat 211x81