gore

  • Baner Optina Alibunar

Нови Козјак

Нови Козјак
Држава  Србија
Покрајина Војводина
Округ Јужно-банатски
Општина Алибунар
Положај 45° 11′ 04" СГШ
20° 51′ 53" ИГД
Површина km²
Популација (2002)
 - број становника
 - густина

768
 ст./km²
Поштански број 26353
Позивни број 013
Регистарска ознака PA
polozaj
 Нови Козјак на мапи Србије
DSC07374
Православна црква у Новом Козјаку

Нови Козјак је месна заједница у општини Алибунар, које се простире на североисточном делу обода Делиблатске пешчаре, а по попису из 2002. године има768 становника.

Ево и малог исечка из историје настанка овог насеља.
Почетком XИX века, за време владавине Фердинанда Великог, са десне обале канала Марије Терезије, поступање племића је било до те мере лоше да је достигло врхунац незадовољства код народа. Међу исељеницима се појавио покрет за исељавање у Војну границу где је војна служба била блажа, а кулука није било. Највећа група ових незадовољника се налазила 1815. године у селу Долцу у Тамишкој жупанији. На њиховом челу био је поп Вука Лалић, којем је у сврху насељавања додељен атар данашњег Новог Козјака. Код Лалића је очувано предање да су се они доселили у Долац из Далмације. Тада је цео атар био пашњак и није припадао ни једном од суседних села, јер је као ободни део пешчаре био неплодан и ни једно село га није прихватало као свој. Преко те пустаре је водио пут од Иланџе до Црепаје. Прва и највећа група досељеника се населила 1. маја 1818. године из Долца под вођством Вуке Лалића. Заживело је око 100 кућа са 600 до 700 становника.
Данас, већина становника села су Срби православци, а поред њих живе и Мађари, Словаци, Румуни и Роми.
Прва црква је изграђена одмах по оснивању насеља, на месту око 10 метара северно од данашње која је изграђена 1852. године.
Прво име села је било Фердинандсдорф (Фердинандсдорф - Фердинандово село), у част тадашњег цара Фердинанда. Касније, после револуције из 1848., назив бива мађаризован у Фердинандфáлва. Ово се име одржало све до 1918, када добија назив Фердин. Овај назив је село носило до 1947. (мада га становници и данас често користе), када је, на предлог Народног одбора, у знак сећања на револуционарне догађаје на планини Козјак у Македонији и на истоимено спаљено село у подножју планине, промењено у Козјак, а 1951. у данашњи назив Нови Козјак.
У месту постоји основна школа „Лидија Алдан“ у коју иду ученици од првог до четвртог разреда, док од петог разреда основну школу похађају у суседном месту Иланџа.
Према попису из 2002. било је 768 становника, а просечна старост становништва износи 44,5 година. У насељу има 268 домаћинстава, просечан број чланова по домаћинству је 2,87. Највећи део становништва чине Срби.

Baner Pecat 211x81