gore

  • Baner Optina Alibunar

ДАМИР ПРАЊКОВИЋ НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ

naslovna 7У четвртак 11. априла 2019. године, седамнаестогодишњи Дамир Прањковић из Алибунара, одржао је солистички концерт на тамбури (Е-прим) у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду. Прилику за представљање у највишој научној и друштвеној институцији у земљи добио је захваљујући невероватном таленту, преданом раду и запаженим успесима које ниже већ неколико година за редом.

 

Дамир Прањковић рођен је 2002. године у Алибунару, тамбурицу је први пут засвирао уз покојног Милчету Пајића, а са непревазиђеним наставником музичког васпитања Тодором Петровићем креће озбиљније да вежба, који га нешто касније усмерава на музичко образовање у Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву. Дамир тренутно похађа трећи разред средње музичке школе у класи проф. Љиљане Марјановић.

Добитник је бројних награда и признања од којих се издвајају: прве награде – на Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије 2016, XIV фестивалу војвођанске тамбуре и Републичком такмичењу ученика основних и средњих музичких школа 2017. где је освојио и титулу лауреата, и на Међународном фестивалу буњевачких песама 2019. у Суботици. Од 2014. учествује као солиста на Фестивалу војвођанске тамбуре и на Међународном такмичењу „Фантаст“ у Новом Бечеју и осваја прве награде пет година за редом. Добитник је и специјалне награде жирија на Фестивалу румунског фолклора Војводине 2017 у Бегејцима. У оквиру тамбурашког септета и тамбурашког оркестра „Невен“ добио је прве награде на Републичком такмичењу ученика музичких школа Србије 2015. и 2017., Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије редовно од 2014. до 2018. године и на Међународном фестивалу буњевачких песама у Суботици 2016. За остварене резултате и изузетна достигнућа у области музике награђен је дипломом Аутономне Покрајине Војводине 2018. године.

Поред тамбуре, Дамир свира клавир и гитару, члан је Европског омладинског тамбурашког оркестра са којим наступа у земљи и иностранству, музичког оркестра „Невен“ музичке школе „Јован Бандур“ под управом Михајла Јовића, оркестра Центра за културу Општине Алибунар на челу са Кристијаном Ђуђом и Црквено-градског хора „Света три јерарха“ из Алибунара под руководством Здравка Крсмановића.

Млади уметник Прањковић, у пратњи корепетиторке Кристине Крстић, у САНУ-у је прошлог четвртка извео репертоар музике из доба барока, класицизма, романтизма, музику XX века, српско и румунско коло и мађарски чардаш, а у оквиру програма на концерту је наступио и са квартетом тамбура „20 жица“, којим руководи професорка Вера Царина, са Луком Вујчићем А-басприм, Рељом Јарковачким А-басприм и Ђорђем Шиљковићем А-басприм. Вредни Дамир се за концерт спремао седам месеци па места треми није било, и поред многобројне публике коју су између осталих чинили академици, професори докторских студија и други стручњаци који су дошли да чују јединствен звук класике у извођењу тамбурице који производи овај невероватан младић.

„Концерт у САНУ-у ми много значи јер ме је овом приликом чуло доста људи и отвара ми нека нова врата, а волео бих да следећи концерт одржим у Матици српској“, рекао је млади Дамир Прањковић.

Што се тиче планова за будућност, с обзиром да у Србији не постоји смер за тамбуру на високим студијама, жели да студира у Загребу и да по завршетку студија буде један од најобразованијих музичара из своје бранше у Србији. Напомиње да је школарина у Хрватској веома скупа с обзиром да би имао статус страног студента, али се нада стипендији или неким другим облицима финансијске подршке како би стекао жељено високо образовање.

Једно је сигурно, Дамирово време тек долази и за његов вансеријски таленат свет ће тек чути а овај културан, паметан, вредан и талентован дечко из Алибунара ништа мање ни не заслужује.

Print Email

Baner Pecat 211x81