POLAGANJE TESTOVA ZA MALE MATURANTE

DSCN5303 1600x1200Krajem prošlog meseca, u Srbiji je organizovan probni test za maturante koji se pripremaju za upisa u srednje škole. Upis pčinje procesom polaganja testova 18 i 19. juna. Širom Srbije, rezultati su slični i ukazuju da je neophodno da mali maturanti u periodu do zvaničnog polaganja ozbiljno prionu poslu, ukoliko žele da upišu srednju školu koju su planirali.
O situaciji i  rezultatima probnog testa u našoj opštini obavestila nas je  Olivera Dadić, direktorka O.Š. „Bratstvo jedinstvo“ iz Alibunara.
“Sam proces polaganja je bila istinska simulacija polaganja male mature. Učenici su prilikom probnog testa bili podeljeni po grupama, pod nadzorom dežurnih nastavnika, a zaključak svih direktora osnovnih škola je da su učenici probni test shvatili i više nego neozbiljno. Moram da iskažem nezadovoljstvo, jer su rezultati učenika uglavnom ispod proseka, posebno kod testova iz matematike i kombinovanog testa. Jedino za test iz maternjeg jezika su ostvarena zadovoljavajuća postignuća.  Učenici i nastavnici su se složili da je test bio težak i u testovima se nalazilo i gradivo iz prethodnih razreda, ali to nije opravdanje za postignute rezultate. Takođe, ni trenutne ocene učenika nisu usklađene sa postignućima. Deca su trenutno više opterećena drugim obavezama oko maturske ekskurzije i maturske večeri, nego samim polaganjem. Upravo smo iz ovog razloga brzo odreagovali i par dana nakon obrađenih rezultata probnog testa, sazvan je sastanak sa svim roditeljima maturanata koji su izneli i svoja zapažanja i utiske. Predlog nastavničkog veća je da roditelji utiču na njih, da redovno pohađaju časove pripremne nastave, koja nije obavezna, ali je veoma korisna za đake. Skrenuta je pažnja roditeljima da motivišu decu “da zagreju stolicu” i da se intezivnije radi na pripremanju testova.”
 
DSCN5301 1600x1200
 
Slična preporuka je došla i od strane Slađane Bulj Petuho, pedagoga iz Ekonomske škole “Dositej Obradović” u Alibunaru: “Za dobar rezultat na testovima potrebna je dobra organizacija pojedinca, razvijene radne navike i jasno određen cilj. Naravno, nastavno osoblje može dosta da pomogne pojedincu oko odabira u upis srednje škole, jer su tokom školovanja nastavnici najbolje mogli da prepoznaju sposobnost pojedinca i određeni talenat učenika. Takođe, podrška porodice je veoma bitna. Ovim putem bih poslala poruku roditeljima maturanata u vidu saveta: Budite dosledni i podržite decu u onome što izaberu. Ne nagovarajte ih da upišu školu koju vi želite. Iskreno razgovarajte sa vašom decom, jer ih vi najbolje poznajete. Budite njihov oslonac u trenutku kada dolazi do velike promene u njihovim, ali i vašim životima.”
Dosadašnja praksa je pokazala da su rezultati posle polaganja uvek značajno bolji i verujemo da će uz savete roditeljima i vredan rad učenika to biti slučaj i ove godine. 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81