lat eng  rom  sk  it
Насловна Грађани и насеља Новости Развој и инвестиције У Банатском Карловцу одржан 1. фестивал локалне хране, пића и традиционалних производа
У Банатском Карловцу одржан 1. фестивал локалне хране, пића и традиционалних производа ПДФ Штампа Ел. пошта
понедељак, 05 децембар 2011 17:43
Приказана традиција и култура

Јуче је у Банатском Карловцу завршен 1. фестивал локалне хране, пића и традиционалних производа, који представља централни догађај Пројекта „Укуси и мириси Делиблатске Пешчаре“ који финансира Европска унија у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија.

Општина Алибунар је окупила 100 излагача који су посетиоце дочекали врхунском српском, румунском и словачком кухињом, пићем и локалним рукотворинама, а атмосферу је заокружио богат културно уметнички и фолклорни програм. Подршку манифестацији дала су бројна локална удружења и пријатељи естрадни уметници и глумци Рамбо Амадеус, Ненад Јездић, Горица Поповић и други.

Протекла два дана посетиоци су дегустирали локалну храну, пиће, традиционалне производе и уживали у програму.  

Овде су идентификовани производи који највише обећавају и додатом вредности им се повећава тржишна вредност. Била је ово промоција јединствених локалних производа високог квалитета којим се отврају врата развојним могућностима произвођача и локалне заједнице. Пројекат је реализован у партнерству општине Алибунар и Асоцијације „Euroland-Banat“ из Решице. О месту и значају манифестације за житеље општине Алибунар отварајући исту председник општине Душан Јовановић је рекао:

- Ево данас у смирај јесени, када су сви пољски радови готови и када су наши домаћини и домаћице све плодове свога рада претворили у тотално другачије и специфичне укусе и мирисе, скупили смо се овде да то осетимо и покажемо свету ову нашу малу, али битну побуну против масовне производње хране и докажемо да ми и наше етничке заједнице имао нашу традицију и културу.

О значају фестивала у прекограничној сарадњи две пријатељске земље говорио је Андреј Сабо, представник Асоцијације „Euroland –Banat“ из Решице, нагласивши да је ово финални догађај који представља кулминацију заједничког пројекта коме је и лепо време ишло на руку. О самом пројекту главни менаџер Небојша Менковић је истакао да је ово круна активности реализованих у поменутом пројекту који је представио здраву, богату, разноврсну, укусну и традционалну храну ове мултиетничке средине и посебно нагласио:

- Ми смо направили само један мали искорак од слатких до сланих јела, где смо изложили одређене производе као што су мед, вино, пекмез од аутоктоног воћа, бундеве, вишања по којима је Јаношик пребогат. Мало смо завирили у хемију и билошким материјама које садржи дато воће уграђено у традиционалне производе.

Са еколошког аспекта своје виђење манифестације дао је пријатељ фестивала наш естрадни уметник Рамбо Амадеус и нагласио: „Ако једна средина бира да ли треба да буде богата индустриски развијена и загађена или сиромашна, боље је изабрати бити сиромашан и здрав, јер се из тог здравља може направити богатство. Банат има ту предност да није индустриски развијен и баш зато може да направи прескок и уђе без оптерећења у одрживи развој каквог познаје савремена наука у стварању здравог амбијента 21 века“.

За бројне посетиоце била је ово прилика да по повољним ценама допуне фрижидере зимницом, пекмезима, шунком, колачима, медом и пићем. Набаве вредне рукотворине и разгледају богату етно баштину.

У Месној заједници етно поставком и изложбом слика представили  су се чланови Удружења Ликовних Стваралаца „СМЕД“ из Падине, а у Основној школи свој рад одвијала је ликовна колонија у чијој су радионици нова дела стварали сликари Миломир Ивановић, Љиљана Димитријевић, Ђура Колига и Милосав Цицварић из Банатског Карловца, Гертруда Моргенштерн, Ирена Борбељ и Синиша Крунић из Вршца и Славица Миланов из Београда.

Културни део Програма одвијао се на бини фудбалског стадиона „Пролетер“, где се песмама и играма представило месни фолклорни ансамбл „Добрица Милутиновић“, вокални солисти и инструментални солисти Вања Јовановић, Јована Вушуровић, Јелена Јока, Благоје Чечарић, Велимир Тошић и рок групе и ансмбли South Banat Blues Band и други. За све посетиоце мајстори кулинарства у казану су скували пасуљ и друге банатске специјалитете и служили их посетиоцима.

Посетиоцима ове етно манифестације омогућено је да попуне наградни Упитник и у књизи утисака изнесу своје похвале, примедбе и запажања.

Ф.К.

 

 
Општина Алибунар је организација која брине о заштити животне средине.
Ми ублажавамо штету насталу загађењем коришћењем снаге ветра као чистог и у потпуности обновљивог извора енергије.
 
RocketTheme Joomla Templates